buton Scroll UP

Scroll UP

Logo Pagini Aurii

Vă așteptăm cu drag la munte, cu camere frumoase și preparate tradiționale!

Telefon

PENSIUNEA GIULIA*** 

Gura Izbitei nr. 368 - Com. Bucium, Jud. Alba

Cod Postal 517181 

J01/310/2009   CUI 25424397

SC GIULLIA & DANIELLE  SRL

TOP ATRACTII TURISTICE IN ZONA

Munții Apuseni reprezintă una dintre cele mai interesante destinații turistice din România. Relieful carstic, precum și flora și fauna specifică sunt câteva dintre motivele pentru care această zonă a fost declarată rezervație naturală. Locuitorii acestei zone, moții, sunt renumiți pentru obiectele din lemn pentru uz gospodăresc, pe care continuă să le confecționeze de generații. Numeroase chei sălbatice, cascade înspumate, peșteri de o frumusețe și mărime impresionantă ne așteptă să le descoperim!

 

Ziua 1 Cluj-Napoca - Alba Iulia - Bucium sat (~170 km)

 

7:00 - Îmbarcare la Sala Sporturilor- Cluj-Napoca.

 

Pornim în călătoria noastră spre Satul Bucium. Primul nostru traseu va fi pe Vârful Detunata Goală (1048 m) din Munții Metaliferi, un traseu în circuit de aproximativ o oră și jumătate, de dificultate mică, dar care ne va recompensa cu peisaje care îți taie răsuflarea! Detunata Goală are zone lipsite de pădure, cu pereți stâncoși de o splendoare aparte prin ale lor coaste de andezit-bazalt. Peretele de stâncă are înălțimea de 75 metri. O mare trenă de grohotiș, formată din fragmente ale coloanelor de rocă desprinse din masivul de piatră stă la baza muntelui… este impresionantă în sine, atât prin masa uriașă acumulată aici cât și prin dimensiunea acestor coloane căzute.

Pe traseu vom face o pauză pentru picnic într-o poiană frumoasă.

 

Continuăm excursia cu o vizită la Muzeul Buciumanilor unde vom face cunoștință cu oamenii și istoria locului. Muzeul Buciumanilor, este unic în felul său din mai multe motive. Primul ar fi patrimoniul acestuia. Axat în mare parte pe minerit și pe activități gospodărești din zona rurală pe care o reprezintă, acesta a fost conceput și înființat exclusiv pe bază de donații. Celelalte motive le descoperiți voi!

 

După vizita la muzeu continuăm cu cel de al doilea traseu de astăzi, și anume traseul Valea Negrilesii sat - Rezervația Naturală „Poiana Narciselor” - un loc de legendă în Munții Apuseni; un traseu de aproximativ 3 h, de dificultate mică.

 

Se merge pe drum forestier prin păduri dese de brad, pană la Cabana Negrileasa.

Poiana Narciselor s-a făcut cunoscută datorită imensei coroane de narcise, care an de an în luna mai albesc toate poienile din vârful muntelui. Pe vremuri, ca și acum, poienile acestui munte reprezintă locul în care ciobani din toate părțile se întâlnesc, își povestesc peripețiile și se pregătesc pentru un nou an. Tot așa se zvonește că a apărut și legenda Negrilesei, din întâmplarea unor ciobani care mai apoi au povestit totul urmașilor și astfel a ajuns până în zilele noastre.

 

Sosire în cursul serii la Cluj-Napoca.

 

*Tariful a fost calculat la grup minim de 20 plătitori.

*Excursiile de o zi nu pot fi achitate cu Vouchere de Vacanță.

Traseu Detunata Goală

Timp aproximativ: 1:30-2:00 h

Distanță: aprox. 3 km

 

Traseu Sat Valea Negrilesii-Rezervația Naturală „Poiana Narciselor”

Timp aproximativ: 3h

Distanță: aprox. 6-8km

 

DIFICULTATE SI ECHIPAMENT

 

Este o tură de dificultate mică, ce nu ridică probleme tehnice. Turiștii vor fi răsplătiți cu priveliști de neiutat și vor pleca acasă cu fotografii uluitoare! Totuși, turiștii participanți trebuie să aibă o condiție fizică bună și să aibă o minimă experiență de mers pe munte.

 

Atentie! Specific munților, ne putem aștepta la o bruscă înrăutățire a vremii!

 

Turiștii trebuie să fie echipați potrivit acestui tip de tură, adică:

- provizii pentru masa de prânz (picnic) și cină

- pantofi potriviți mersului pe jos

- hanorac impermeabil

- pelerină de ploaie

- pantaloni de munte lungi și (opțional) scurți

- bluză polar

- bocanci

- rucsac pentru depozitarea alimentelor și a hainelor de rezervă

- recipient pentru apă

- gustare dulce, sau sărată cu conținut caloric mare (nuci, alune, fructe uscate)

- ochelari de soare

- cremă de protecție solară

- pentru a reduce efortul se recomandă bețe de trekking

- pungi de plastic pentru protejarea lucrurilor din rucsac

 

Sursa

 

 

https://www.agentia-itar.ro/package/45

 

http://www.baiadomnilor.ro/muzeul-buciumanilor/

Poiana Narciselor și Detunata Goală

Detunatele din Munții Apuseni

Galeriile Romane - Roşia Montana

Contacteaza-ne telefonic

Contacteaza-ne prin e-mail

Rezervă acum

Pensiunea Giulia | Cazare Gura Izbitei
Pensiunea Giulia - Gura Izbitei - Jud. Alba
Pensiunea Giulia | Cazare Gura Izbitei

CAZARE GURA IZBITEI 

Pensiune - Loc de joaca pentru copii - Terasa - Gratar - Ceaun - Parcare 

Traseu : Baia Domnilor – Mina de aur din Bucium Poieni -  Muzeul Buciumanilor

Pensiunea Giulia | Cazare Gura Izbitei

Detunatele sunt niște stânci de bazalt cu aspect de coloane. Iar denumirea vine de la zgomotul asurzitor produs în momentul în care se rup bucăți de stâncă și cad la vale.

 

Detunatele sunt localizate în Munții Metaliferi. Sunt Detunate și nu doar Detunata pentru că sunt două astfel de stânci, care au fost denumite în contradicție, pentru a se sublinia diferența dintre ele. Una este Detunata Flocoasă pentru că este împădurită și ca urmare aspectul de coloane este greu vizibil. Iar cealaltă este Detunata Goală sau Detunata Golașă pentru că nu este acoperită de pădure. Cea din urmă este cea mai vizitată și imagine ei este reprezentativă pentru denumirea de Detunate.

 

Se poate ajunge la Detunata Goală pe 2 trasee turistice marcate, care pleacă din centrul localității Bucium, localitate situată în județul Alba, la aproximativ 12 km de orașul Abrud. Cele 2 trasee turistice sunt marcate cu triunghi roșu, respectiv punct roșu.

 

Sursa

 

https://www.calebatuta.ro/detunatele-din-muntii-apuseni/p730

Roşia Montană, localitatea cu cea mai veche  tradiție în exploatarea metalelor prețioase din Europa, care  era cunoscuta si sub numele de Alburnus Maior.

 

Peste 100 de kilometri de galerii realizate prin metode miniere tradiţionale se găsesc în subsolul Roşiei Montane, formând un labirint mai vechi ca istoria poporului român.

 

Sistemul de lucrări este atât de complex încât lungimea exactă nu e cunoscută nici în prezent.

 

Galeriile Romane, care sunt printre cele mai vechi exploatatii miniere din Europa in care este permis accesul vizitatorilor. Acestea însumează şapte kilometri şi sunt unice în lume prin lungime şi gradul de păstrare. Pentru a patrunde in mina trebuie sa coborati 157 de trepte, dupa care veti fi condusi prin galeriile inalte sau foarte joase, facute de romani cu 2000 de ani in urma, cu dalta si ciocanul, pe peretii carora se mai vad, inca, firisoare aurii. Ele strabat muntii, creând un întreg labirint ce poate fi vizitat doar într-o mica parte.  In fata intrarii in galerie sunt expuse utilaje si instalatii miniere, precum si descoperiri arheologice. Ele reprezintă un punct forte  al introduceri localităţii în patrimoniul UNESCO.

 

Program de vizita galeriile romane  + muzeu –  luni  – vineri, între orele 8-14;

 

Sursa

 

http://cnipt.primariacimpeni.ro/ro_RO/galeriile-romane-rosia-montana/

Poiana Narciselor de la Negrileasa

Poiana Narciselor a fost declarată din anul 1995 arie protejată şi se află în custodia

Asociaţiei de Turism şi Ecologie Trascău Corp Zlatna.

Pentru turiştii care au venit cu corturi a fost amenajat un loc special de campare.

 

Rezervaţia se află în Munţii Metaliferi, la est de Vârful Vâlcoi (1.348 m), între Valea Negrilesei şi Valea Grozei. Poienile cu narcise ocupă culmea şi versantul nord-vestic al Dealului Buciumanilor, la altitudini cuprinse între 1.150 şi 1.250 metri. După o mică întrerupere, ele se continuă pe versantul sud-estic al muntelui Vâlcoi. Rezervaţia are o suprafaţă de aproximativ 45 de hectare.

 

Legenda de la Negrileasa

 

Încă din strămoși, toți cei de aici din Apuseni povestesc cu farmec despre cum Negrileasa, un munte aflat la granița dintre comunele Mogoș și Bucium s-a făcut cunoscut datorită imensei coroane de narcise care an de an în luna mai albesc toate poienile din vârful muntelui.

 

Pe vremuri, ca și acum, poienile acestui munte reprezintă locul în care ciobani din toate părțile se întâlnesc, își povestesc peripețiile și se pregătesc pentru un nou an. Tot așa se zvonește că a apărut și legenda Negrilesei, din întâmplarea unor ciobani care mai apoi au povestit totul urmaşilor și astfel a ajuns până în zilele noastre.

 

Se spune că, în vremuri îndepărtate, o pasăre măiastră care zbura din depărtări, doar o dată în an, în acești munți, pentru a vesti sărbătorile de cântec și joc ale anului, s-a oprit în Poiana Negrilesei, așa pe când se îngâna ziua cu noaptea, pentru a se odihni după atâta drum. Era vremea când ciobani din zonă pregăteau cina în jurul focului de cetină, iar unul dintre ei, mai bătrân, văzu pasărea și, prin sunet de tulnic, își chemă camarazii ca să o prindă, pentru a-și împodobi pălăriile cu penele ei. Pasărea măiastră, frântă de osteneală, așteptă ca păstorii să se aproprie și le rosti cu grai omenesc și înțelept:

 

„Știu că vreți să-mi luați viața, pentru penele mele, cu care să vă împodobiți pălăriile, dar de mi-ți cruța, voi umple aceste poieni cu aceste pene și an de an ele vor răsări mai frumoase și mai multe pentru voi, astfel încât copiii, nepoții și strănepoții voștri vor avea, cât vor fi acești munți, podoaba penelor mele”.

 

La aceste vorbe minunate, ciobanii au lăsat pasărea în viață. Și-a luat zborul și nu s-a mai oprit decât pe Muntele Găina, dar nu a uitat să își scuture penele fermecate, astfel încât de atunci și până acum, în aceste poieni din Negrileasa, cresc an de an, ca să vestească venirea verii, frumoasele narcise, dezmierdând cu frumusețea și mirosul lor pe toți trecătorii și mai ales pe cei care vin la

Sărbătoarea Narciselor din luna mai.

 

Sărbătoarea narciselor, la Negrileasa

 

„Sărbătoarea Narciselor” este un eveniment prin care obiceiurile, tradiţiile şi valorile populare sunt evidenţiate într-un cadru de basm. Se organizează, de regulă, în fiecare an, în preajma sărbătorii Sfinţii Constantin şi Elena.

 

 

https://alba24.ro/poiana-narciselor-de-la-negrileasa-loc-de-legenda-in-muntii-apuseni-programul-sarbatorii-din-luna-mai-648256.html

Poiana Narciselor de la Negrileasa

Ce vedem noi azi e rezultatul expansiunii explotărilor miniere comuniste și aici acea expansiunea a ajuns în 1977 când a demarat exploatarea de cupru de la Roșia Poieni.

Celor aproape 400 de localnici din satul Geamăna li s-au promis despăgubiri însă sumele primite pentru a-și abandona casele au fost derizorii.

 

În 1986 a început deversarea sterilului rezultat în urma spălării minereului cu substanțe toxice pentru a rămâne doar metalele de interes.

 

Cariera de cupru de la Roșia Poieni funcționează și astăzi.

 

Turism într-un loc sinistru

Ca să vii aici trebuie să ajungi pe Valea Arieșului (DN 75) și în localitatea Lupșa să virezi spre satul Pârâu – Cărbunari trecând peste râul Arieș.

Apoi o ții cu drumul de macadam care poate fi parcurs cu orice mașină.

Din satul Lupșa sunt cam 7 km de parcurs și odată ajunși aici imaginea turlei bisercii ieșită din halda de steril e terifiantă.

 

Geamăna – satul aflat la 100 de metri sub halda de steril

 

Satul Geamăna se află de fapt la 100 de metri sub suprafața acestui lac de steril.

Casele, cimitirul și pământurile oamenilor sunt acolo jos sub aceste depuneri toxice.

Turla bisericii este încă vizibilă fiindcă biserica a fost construită pe cel mai înalt deal din sat – aflat la 100 de metri mai sus față de vatra satului.

 

Culmea e că și turla bisericii va dispărea în câțiva ani fiindcă cariera de cupru de la

Roșia Poieni este activă.

Au dreptul să deverseze aici până la nivelul drumului de contur aflat la 20 – 30 de metri mai sus față de nivelul actual.

 

Teoretic subtanțele nocive folosite la spălarea minereului sunt tratate cu substanțe de neutralizare, dar ce se vede la fața locului e că orice copac sau tufiș intră în contact cu halda de steril se uscă și moare.

 

Nu doar asta, dar toată apa potabilă din zonă e contaminată de cei de la cariera de cupru astfel că cei câțiva localnici care și-au construit case deasupra drumului de contur sunt nevoiți să meargă până jos în Valea Arieșului să ia apă potabilă.

 

Pentru această valea nu se mai poate face nimic, dar pentru Roșia Montană și Valea Corna s-a făcut și românii au reacționat impresionant pentru a-și apăra natura în detrimentul unor avantaje imediate, dar cu urmări ecologice ce vor afecta zona preț de secole.

 

https://amazingromania.net/geamana-satul-scufundat/

Vidra - Cascada Pisoaia

Rezervația peisagistică Cascada Pișoaia se află pe un prag stâncos de calcare cristaline de vârstă paleozoică, încadrată într-o pădure de fag și arbori izolați de rășinoase.

 

Căderea de apă se realizează de la cca.18 m înălțime, cu un front de despletire a firului apei de 25 m pe abruptul stâncos pe care se scurge. Formațiunile calcaroase de tip travertinic depuse dealungul timpului măresc spectaculozitatea zona. Aria protejată are o suprafață de 2.5 ha.

 

Cascada Pișoaia se află în comuna Vidra, sat Nemesi, pe Arieșul Mic, la confluență cu pârâul Slatina, în imediata apropiere a drumului DJ 762 Mihoiești-Avram Iancu. Se află în versantului drept al Arieșului Mic, vis-a-vis de Dealul cu Melci.

 

Apele din zonă fiind bogate în calcar acoperă totul cu depuneri, și dau naștere la numeroase formațiuni calcaroase, unele chiar spectaculoase.

 

Din aceste tufe calcaroase localnicii confecționează cruci care pot fi văzute lângă biserici sau dealungul drumurilor, sau taie cărămizi cu ajutorul cărora își împrejmuiesc casele.

Pensiunea Giulia | Cazare Gura Izbitei
Pensiunea Giulia | Cazare Gura Izbitei
Pensiunea Giulia | Cazare Gura Izbitei